10 av Sveriges bästa vandringsleder

Sverige är ett vackert land med spännande och varierande natur. Att uppleva den till fots är ett fantastiskt sätt att komma nära naturen. Här listar vi tio av de vackraste vandringslederna som alla bjuder på storslagna naturupplevelser.

Bohusleden

Den här 37 mil långa leden bjuder inte bara på vacker kustmiljö. Den tar dig också igenom skogs- och bergsmiljöer och du får se allt från trollskog till ljunghedar. Bohusleden ingår både i Europaled 1 och Nordsjöleden.

Edsåsdalen

Strax söder om Åre ligger Edsåsdalen. Här finns gott om markerade leder som passar allt från barnfamiljer till vandrare med lång erfarenhet. Fjällbyn ligger i ett vackert område och själva byn har inte ändrats mycket sedan den blev till i början av 1900-talet. Här finns allt från lugna promenader till längre turer upp på fjället och passar alltså både barnfamiljer och de som är ute efter utmaningar.

Funäsdalen

Mitt i Sverige, i västra Härjedalen för att vara exakt, ligger Funäsdalen och Funäsfjället som har mer än 60 fjälltoppar. Här finns inte bara en stor mängd av bra vandringsleder utan också cykelleder, 200 fjällsjöar och miltals av vatten på ett och samma fiskepass. Funäsdalen har något för alla och passar också för hela familjen då här finns olika svåra leder att vandra.

Höga kusten-leden

Höga kusten finns med på Unescos lista över världsarv och de vyer den här leden bjuder på är svårslagna. Här finns utsiktsberg, djup urskog och böljande jordbrukslandskap. Leden är 13 mil lång och sträcker sig mellan Kramfors och Örnsköldsvik.

Kebnekaise

Fjällstationen i Kebnekaise byggdes 1907 och än idag finns det inga vägar dit. För dig som vill bestiga Sveriges högsta berg finns det flera olika alternativ. Det tar tio till tolv timmar att nå den södra toppen av berget. Den enklaste leden som de flesta går på, är den västra. Du behöver inte vara en erfaren vandrare för att klara av att bestiga Kebnekaise men du måste ha respekt för vädret. Vädret slår om snabbt så se till att du är ordentligt påläst och förberedd innan du tar dig an Sveriges högsta topp.

Kungsleden

Detta är inte bara en klassiker bland vandringsleder, den har dessutom blivit utsedd till en av världens vackraste och bästa leder. Den 40 mil långa sträckan som man går i etapper, bjuder på fantastiska naturupplevelser. Kungsleden passar alla, både nybörjare och erfarna vandrare eftersom det inte finns några svåra passager.

Padjelantaleden

Padjelanta nationalpark är en del av världsarvsområdet Laponia. Här är det vildmark på riktigt men leden är ändå relativt lätt att vandra. Padjelantaleden är perfekt för dig som är nybörjare men ändå vill uppleva vildmark.

Roslagsleden

Mellan Danderyd och Grisslehamn går den 20 mil långa Roslagsleden som skär igenom sex olika kommuner. När du går den här leden får du se både kust och stad. Det är lätt att ta sig till leden så detta är en fantastisk led att uppleva i omgångar om du bor i närheten av den.

Sörmlandsleden

Detta är en av Sveriges längsta leder. Den är 100 mil lång och uppdelad i 100 olika etapper med olika svårighetsgrader. Här kan du välja allt från en lätt promenad till en krävande vandring.