Åtta saker du måste ha med dig för en trygg vandring

Oavsett om du ska ge dig ut på en kort tur eller planerar att vara iväg några dagar så är det viktigt att vara förberedd. Det är mycket som kan hända när du är ute i naturen och att vara beredd på allt är a och o för att du ska få en trevlig, och trygg vandring.

Din ryggsäck ska innehålla alla de saker som du behöver för att säkerställa att du är trygg, varm och på rätt kurs i alla väderförhållanden. Det här ska du alltid ha med dig ut, alla dagar om året, i alla väder:

Regnkläder och extrakläder

Du måste hålla värmen, därför är det viktigt att du är torr. Ta med dig regnkläder även när väderprognosen lovar solsken. Om du skulle råka bli blöt är det bra att ha med kläder att kunna byta med. Undvik att ha på dig kläder av ull! Ull suger åt sig vatten och torkar långsamt.

Mat och vatten

När du rör dig bränner du extra mycket energi, därför måste du kunna fylla på när du blir hungrig. Planera väl och ha med dig tillräckligt med mat och vatten som räcker hela vandringen. Nötter och frön är bra, nyttiga snacks som är lätt att äta medan du går.

Solglasögon

Solglasögonen skyddar inte bara ögonen från solen och UV-strålning, de skyddar dessutom mot grenar och annat som kan hänga ner framför ansiktet. Även om du vandrar i snötäckta områden skyddar solglasögonen, så ha alltid med dig dem oavsett när på året du är ute.

Kniv

Det finns många situationer som skulle kunna underlättas om du har en bra kniv med dig. Skära till ett bandage för att skapa ett förband, reparera utrustning som skadata, eller lösa andra oplanerade problem.

Tändstickor och eldstål

I en akutsituation kan du komma att behöva hålla dig själv eller någon annan varm. Då måste du snabbt kunna starta en eld.

Första hjälpen-kit

Skrubbsår, skärsår, brännsår. Det är mycket som kan hända när man är ute och det är stor risk att även små sår blir infekterade om de inte tas omhand.

Ficklampa eller pannlampa

Om du skulle råka gå vilse och natten kommer över dig måste du kunna du kunna lysa upp din närmaste omgivning, så att du kan sätta dig själv i säkerhet. Glöm inte att ta med extra batterier!

Karta och kompass

Så att du kan undvika att gå vilse. Om du skulle tappa bort dig kan kartan och kompassen få dig på rätt väg igen. För att undvika att kartan blir våt eller skadas på något annat sätt är det en bra idé att förvara den i en plastpåse som går att försluta.

Bara för att du har med dig rätt grejer när du ger dig ut i naturen, innebär det inte automatiskt att du är redo för allt som kan gå fel. Du måste dessutom ha på dig kläder som är anpassade efter väder och natur, veta hur du använder en kompass och hittar bränsle för att starta en eld så att du kan hålla dig varm och värma mat om det skulle behövas.