Campa utan tält på bästa sätt

Vi har sett det hundratals gånger i Hollywoodfilmer: öppen eld, en stjärnklar himmel, kaffekannan på värmning och djupt sovande människor under filtar omkring de sprakande flammorna medan någon håller vakt. Bilden av att sova bredvid en lägereld under stjärnorna är en rejält romantiserad sådan, men det finns många fördelar med att ge sig ut på vandring utan tält.

Framförallt kan det minska din packning avsevärt. Och det kommer ge dig en helt annan upplevelse av naturen och göra vandringen till ett helt annat äventyr. Men du kommer också behöva offra en del bekvämligheter.

I verkligheten krävs det mer än att bara ha med sig en filt. Men med rätt förberedelser är det inga problem att få en skön natts sömn, och du kan komma rätt nära drömmen om att sova under stjärnorna.

Välj rätt plats och tid

För att du ska kunna sova gott måste du vara torr och varm. Därför är vår och sommar, och till viss del även tidig höst, att föredra. Då marken är varm. Håll koll på väderleksrapporten innan du ger dig av. Om det är risk för regn eller kallt väder bör du inte chansa – ta med dig tältet även om du inte planerar att använda det om det inte är absolut nödvändigt. Att du och din packning blir blöt kommer förstöra hela vandringen. Om du absolut vill ha en lätt packning bör du i alla fall ta med dig en presenning. Det kommer skydda dig mot väta.

Skydda dig mot kylan i marken

Även om några hardcorecampare kanske inte håller med, så anser de flesta att det räknas som att sova i naturen även om du använder något form av skydd. Även under sommarmånaderna bör du ha med dig sovsäck och liggunderlag för att hålla dig varm från kylan i marken. Alla som har erfarenhet av att campa utan tält vet att det är viktigt att skydda delen av kroppen som rör marken. Att införskaffa en så kallad bivysäck är en bra investering för dig som inte vill ha med dig tält på campingtrippen. Den blir som ett skyddande hölje runt din kropp och den lätt och vattentät. Bivysäckarna är dessutom billigare än ett enmannatält.

Oavsett väder – var beredd på insekter

Om det är något som kommer riskera att förstöra din nattsömn så är det att bli konstant biten av insekter. Du måste ersätta skyddet som tältet normalt ger dig med antigen ett myggnät eller ett starkt myggmedel. I vissa delar av Sverige kommer du antagligen behöva båda delarna. Om du upplever att det är obekvämt att sova med myggnätet över dig bör du spraya sovsäcken med myggmedel precis innan du ska lägga dig. Se till att du har myggmedlet nära till hands hela natten, så att du snabbt kan använda det när det behövs.

Njut av ditt äventyr

Om du vill göra din vandring till lite mer av ett äventyr är camping utan tält ett lockande alternativ. Med rätt förberedelse kommer du att sova lika gott under den öppna himlen som under ett tälttak. Allt du behöver är några andra typer av sovutrustning och att vara förberedd på det som naturen kan komma att överraska dig med.