Fem tips på hur du vandrar med barn

Är du en naturmänniska som älskar att vara utomhus? Kanske längtar du efter att vandra, fiska och plocka svamp ute i det fria men är bunden av små barn därhemma? Det finns bra tips på hur du kan komma iväg, så fortsätt läs.

Innan dina barn blir stora nog att klara mer avancerade vandringar kan det kännas svårt att komma ut i naturen. Men även medan barnen är små, till och med innan de kan gå, kan du faktiskt ge dig ut i skog och mark. Det ger dig möjlighet att fortsätta med de fritidsaktiviteter du tycker om, samtidigt som du får chansen att bygga upp ett intresse hos barnen redan tidigt i livet. Nyckeln är att vara väl förberedd.

Här är fem tips på hur du bäst vandrar tillsammans med barn:

1. Ha rätt skydd

Klä dig och dina barn i långa byxor, höga strumpor och bekväma/rejäla skor som klarar den terräng ni planerar att vandra i. Genom att täcka benen helt undviker ni att bränna er på nässlor eller andra växter som kan irritera huden, samtidigt som det skyddar mot fästingar, myggbett och andra insektsbett. Om ni ska vara ute i områden där det finns mycket mygg är det dessutom en god idé att packa ner ordentligt med myggmedel.

2. Packa rätt

Det finns ett antal saker du alltid ska ha med dig när du ger dig ut på vandring. Dessa saker är även bra att ta med på kortare turer. Det vi pratar om är extrakläder, mat, rikligt med vatten, solglasögon, kniv, tändstickor (eller eldstål), ett välfyllt första hjälpen-kit, en bra ficklampa samt karta och kompass. Dessutom behöver du ha med det som dina barn är i behov av, till exempel blöjor, våtservetter, frukt och liknande.

3. Gör första vandringen enkel och kort

Barn blir som du säkert vet lätt uttråkade. De första gångerna du tar med dem på en vandring bör du därför se till att den blir både lätt och kort. Försök göra vandringen spännande och rolig, för att öka chanserna för att de vill göra om det.

4. Planera för många pauser

Gör helst flera korta stopp under vandringen, för att vila, dricka och äta. Kom ihåg att barns kroppar inte är lika starka som vuxnas; en vandring tröttar ut ett barn mer än det tröttar ut en vuxen. Se därför till att ta korta vilopauser samt att fylla på vätske- och energinivåerna med jämna mellanrum.

5. Turas om att leda

Barnen måste få en chans att ha roligt på vandringen, och det finns flera sätt att göra det på; till exempel att turas om att leda familjen genom skogen. Om ni är en liten familj kan det också vara en god idé att ta med en kompis som ditt barn kan ha sällskap med och utforska naturen tillsammans med.

6. Håll uppsikt

Kom ihåg att hålla extra uppsikt, särskilt om ni vandrar i skogen. Ett bonustips är att utrusta barnen med varsin visselpipa och reflexväst. Då är det lätt att lokalisera dem om ni skulle komma ifrån varandra. Men framförallt: ha roligt och njut av att uppleva naturen tillsammans med barnen!