Om oss

På Björkvattnet.se informerar och inspirerar vi om sådant som rör vandring, camping, och andra utomhusaktiviteter av alla dess slag och vi riktar oss till dig som är intresserad av att vistas ute i naturen och som har en aktiv livsstil.

Bra för hälsan

Att vandra är ett sätt att komma nära naturen, att få en paus från vardagens alla måsten och dra ned på tempot, samtidig som du rör på dig. Att vandra är ett av de bästa motionssätten eftersom det passar alla. Det går att anpassa på många olika sätt och kan göras både enkelt och svårt, du kan vara ute i en timme eller i en vecka. Det finns många hälsofördelar. Om du vandrar regelbundet kommer du lättare kunna hålla vikten, du får bättre balans, och det minskar stress och oro. Immunförsvaret stärks och du minskar risken för välfärdssjukdomar som diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Du får frisk luft och du får se vacker natur. Dessutom kostar det ingenting att vistas utomhus.

Minimera risken för skador

Vandring är ett fantastiskt fritidsintresse, men görs det inte på rätt sätt finns det en risk att du kan bli skadad. Vi vill informera om riskerna som finns med att vistas ute i naturen och hjälpa dig att undvika dem, samtidigt som vi vill locka fler att ge sig ut och upptäcka en sida av Sverige som är orörd från samhällets utveckling.

Syftet med Björkvattnet.se är att få våra läsare att förstå vikten av att förbereda sig innan de ger sig ut i skog och mark för att minimera risken för allvarliga skador. I Sverige idag finns det en tendens att inte ta farorna i naturen på allvar. Allt för ofta läser vi om oförberedda personer som är med om olyckor eftersom de underskattat riskerna med att ge sig ut i terrängen och överskattat sina egna förmågor. Dessa risker kan minimeras genom noggranna förberedelser: att vara påläst och ha med sig rätt utrustning är förutsättningar för att du ska kunna njuta av din utflykt och undvika olyckor. Genom att dela med oss av våra kunskaper kan vi hjälpa dig att planera, förbereda och genomföra ditt äventyr på bästa sätt.

Skapa minnen för livet

Det finns risker som ska tas på allvar, men chansen att du kommer få fina upplevelser är större. Vi vill visa på hur roligt, spännande och fantastiskt det kan vara av att vara ute i skogen eller uppe fjället, skida genom ett snötäckt landskap eller promenera längs havet. Sverige är fullt av vackra naturupplevelser som finns där för dig att upptäcka. Vår allemansrätt är något vi ska vara stolta över och den ger oss möjlighet att ta oss fram nästan var som helst. Naturen är även ett skafferi och om du är påläst kan du utan fara plocka ihop hela middagen under din promenad – utan att behöva betala en krona!

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vandrare finns Björkvattnet här för att guida och inspirera dig till att fortsätta upptäcka vårt vackra land och skapa minnen för livet.