Packa ditt egna första hjälpen-kit

Ett bra första hjälpen-kit kan vara livsavgörande när du är ute i naturen. Med rätt material kan du ta hand om mindre skador eller hjälpa till vid allvarliga händelser innan ambulans och räddningstjänst är på plats.

Det finns färdiga kit att köpa, men det är viktigt att du är bekant med materialet så att du kan använda det på rätt sätt om olyckan skulle vara framme. Därför är det en bra idé att du själv packar ditt första hjälpen-kit. På så sätt ser du även till att du inte bär runt på onödiga saker och du vet att ditt kit innehåller sådant som är anpassat till den sorts vandring du planerar att göra.

Det här ska ditt första hjälpen-kit innehålla:

Kompresser, bandage och plåster

Detta är antagligen det första du tänker på när du tänker första hjälpen. Du kan behöva material till både täckförband på ytligare skador och brännskador och tryckförband för kraftiga blödningar. Ha med kompresser i flera olika storlekar. Gasbinda är ett måste. Med den kan du lindra stukningar och fästa andra förband.

Suturtejp

Använd suturtejp för att dra ihop mindre sår, skärsår eller liknande. Det stoppar blödningen, snabbar på läkningen och minskar risken för fula ärr.

Skavsårsplåster

Ett skavsår är inte bara smärtsamt och riskerar att förstöra en hel utflykt, risken är också stor att det blir smutsigt när man är ute i naturen. Skavsårsplåster behandlar såret samtidigt som den gör det mindre smärtsamt. Om du lätt får skavsår bör du sätta på skavsårsplåster på utsatta ställen på foten eller hälen i förebyggande syfte innan du börjar vandringen.

Värktabletter

Värktabletter kan användas i många olika situationer då de är både smärtlindrande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Det är bra att ha med tabletter med paracetamol och med ibuprofen. De har olika egenskaper, olika personer kan reagera olika på dem och dessutom kan du blanda dem.

Imodium

När du är ute i naturen är risken stor att du kommer få i dig någon du inte är van vid. Det kan vara ätliga växter som du har plockat eller får du på något sätt i dig bakterier du inte är van vid. Magen kan komma i obalans och att ha diarré på vandring är besvärligt.

Sårtvätt

Torka rent sår och skador för att förebygga infektioner. Även brännskador behöver rengöras.

Listersax

En listersax är en kraftig sax med en böjd kant vilket gör det möjligt att klippa upp kläder utan att riskera att man skadar huden. Saxen kan också användas till att klippa bandage och kompresser, plåster eller andra förband.

Spetsig pincett

En spetsig pincett kan användas för att plocka ut flisor eller skräp ur sår. Den kan även användas för att punktera blåsor.

Väska

Det är viktigt att ditt material är torrt och rent oavsett vilken typ av vandring du är ute på eller hur väderleken är. Välj därför en vattentålig väska eller påse som är enkel att öppna och stänga och som ger dig en bra överblick av innehållet.

Ditt kit är packat men vet du hur man lägger ett tryckförband eller hur många tabletter du kan ta? Se till att vara påläst innan du ger dig ut!