Ta för dig av naturens skafferi

Ge din vandring en extra dimension genom att leta efter ätbara växter och svampar. Den svenska naturen bjuder på en mängd nyttiga och goda ingredienser som vem som helst får lov att plocka. Det kan ge dig nya smakupplevelser, samtidigt som det är bra för plånboken. Vi tipsar om vanliga växter och svampar som du bör hålla utkik efter nästa gång du ger dig ut i skog och mark.

Björk

Björken är ett av våra vanligaste träd och de växer vilt i hela landet. Du kan använda dig både av bladen och saven. Bladen är sprängfulla av c-vitamin och kan användas i matlagningen. De är godast på våren då de är späda, och kan då ätas färska i sallader, men de är alltid goda i pajer och soppor. Du kan utvinna saven genom att borra ett hål i stammen och fästa en slang till en dunk. När du tappat trädet på sav täpper du igen hålet med en plugg. Saven kan du dricka för att få i dig vitaminer.

Brännässla

Nässelsoppa är gott, nyttigt och det finns brännässlor överallt. Dessutom växer nässlorna från mars till augusti. De är fulla av c-vitamin och smakar också gott i bröd. Använd trädgårdshandskar när du plockar dem. De späda nässlorna är godast och då kan hela plantan användas. Från de större plantorna kan du plocka endast bladen.

Harsyra

Smakar syrligt och liknar treklövern till utseendet. Harsyran finns i nästan hela landet, med undantag den nordligaste delen och fjällvärlden. Även blommorna går att äta, men de liknar vitsippor som är giftiga så var säker på att det är harsyra om du även vill plocka blombladen. Harsyran är god att äta som den är men passar även bra i sallader eller tillsammans med glass.

Ramslök

Ramslök växer vilt i skogen, påminner om vitlök och kan utan problem ersätta vitlöken i all matlagning. Den finns främst i områden från södra Sverige upp till Uppland. Ramslöken liknar den giftiga lijekonvaljens blad, men ramslöken luktar starkt av just lök vilket liljekonvaljen inte gör och bladen är vaxartade och sträva. I Blekinge län är den dock fridlyst!

Svamp

På hösten kryllar våra skogar av läckra svampar. Om du tidigare bara har plockat kantareller eller trattkantareller är det dags att utöka din repertoar och börja leta efter några av de andra ätbara matsvamparna. Håll utkik efter smörsopp, stolt fjällskivling, svart trumpetsvamp, sillkremla, och stensopp (som är mest känd som karljohansvamp). Det är svampsorter som finns i stort sett alla delar av Sverige.

Det finns många giftiga svampar som liknar matsvampar, så var noggrann när du är ute och letar svamp. Dubbelkolla svampen du plockar och om du är osäker på en svamp ska du låta bli att plocka den. Vissa svampar är så giftiga att endast en flisa av den kan förgifta dig. Om du är en ovan svampplockare bör du hålla dig till soppar snarare än skivlingar. Ha alltid med dig en ny svampbok när du är ute och letar svamp. Vår kunskap om svampar blir större hela tiden och en svampbok med några år på nacken är inaktuell.